Friday, 15 February 2013

kentang mengajak aku berfikir....

kita tak boleh menilai sesuatu hanya dengan memandang dari luaran.

tengah aku mengupas kentang sambil tolong mak aku masak untuk makan tengahari... aku tengok kentang tue cantik sangat dari luar. kulit licin jea. bila ku kupas. isi dalamnya dah busuk. ku ambil kentang yang kulitnya dah berkedut-kedut. mesti dah x elok kentang nie. bisik hati aku. sebaliknya, isinya lebih baik dari yang aku sangka.


ramai orang.. menilai hanya dengan pandangan pertama. kadang, pandangan pertama tue tak semestinya betul. kita tengok orang tue pakai tudung labuh, first impression kita mesti agak dia baik. pastu, kita nampak dia jalan dengan lelaki. kita terus hukum dia konon pakai tudung labuh, tapi jalan dengan lelaki. sebenarnya kita tak tahu, lelaki tue adik dia. nampak tak? kita selalu hukum sesorang tanpa bukti yang betul.

kita manusia. semua tak sempurna. manusia sifatnya memang x sempurna. dalam hidup niey, kadang kita dah menyimpang jauh dari landasan hidup yang sebenar. kita tahu benda tue salah. tapi kita tetap buat jugak.


peluang. tak datang banyak kali. mungkin ada peluang kedua. tapi, peluang tue takkan sama dengan peluang pertama. sementara masih berpeluang untuk berubah, aku nak berusaha ke arah itu.. mengubah diri menjadi lebih baik. lebih sopan. lebih menjaga aurat. lebih mendekatkan diri kepada Allah. semoga peluang yang ada bukan untuk aku persiakan. selagi masih sempat. aku akan berusaha.
No comments:

Post a Comment

~ Assalamualaikum...
~ Tinggalkan kOmen anda kt sini yea???
~ Terima kasih..